Reseledare

Arbetet som reseledare

Jag minns fortfarande hur det kändes då jag fick beskedet att jag fått jobb som reseledare, och dessutom på det företag jag hade hoppats på. Jag blev överlycklig, samtidigt som jag förstås var lite nervös då jag inte hade gjort något liknande förut och inte visste hur det skulle bli. Åtminstone var jag glad över att jag gått guide utbildningen, så jag var åtminstone förberedd med det. Som första destination fick jag Sunny Beach, Bulgarien. Kände att jag kanske inte skulle ha valt det själv som första alternativ, men jag var ändå väldigt glad och förväntansfull att få fara ut och jobba som guide på riktigt. Jag kunde börja jobbet först lite senare efter att säsongen börjat eftersom min syster hade sitt bröllop då precis innan dess, och så skulle jag också flytta ut ur lägenheten som jag bodde i, så det var lite att fixa först.

Det var en häftig känsla att äntligen vara på väg med planet till min första destination, och jag visste inte vad som låg framför. Hettan och luftfuktigheten slog emot mig då jag kom ut ur planet, och det kändes så skönt att få komma till värmen från ett svalare Finland. Jag blev upphämtad på flygplatsen och förd till stället där jag skulle bo. Det var inget lyxhotell precis haha, men man hade allt vad man behövde. Jag träffade mina blivande kollegor nästa dag och de verkade alla riktigt trevliga och hjälpsamma, och jag fick vara med och se hur de arbetade. Det var väldigt mycket att ta in på en gång, att lära sig systemen hur man jobbade och dessutom lära sig allt om destinationen. Vi strävade efter att vara ”bättre än Google” eftersom vi skulle vara lokala experter. Vilket förstås inte alltid gick att uppnå, men det var bra att ha det som mål i alla fall! 🙂

IMG_0839

Första säsongen lärde mig väldigt mycket, verkligen helt enkelt genom ”learning by doing”. Det var inte den lättaste destinationen, och emellanåt var det tungt, men samtidigt var det det coolaste jobb jag haft och jag kändes att jag verkligen trivdes med det. Dessutom känns det som ett sådant privilegium att få bo på en vacker semesterort och bara njuta av allt fint där på sin fritid. Visst jobbar man mycket mer än man skulle göra hemma i Finland med ett ”vanligt” jobb, men det är absolut värt det alla gånger!

Så vad gör då alltså en reseledare? I det företag jag jobbar i gör vi lite av allt, vilket jag tycker om: har service på hotellen, guide online (dvs sitter på kontoret och svarar på gästers telefonsamtal och sms t.ex.), har utflykter samt åker till flygplatsen, för att nämna  några av de vanligaste arbetsuppgifterna vi har. Jag trivs med allt, men förstås har man sina favorituppgifter. Dessutom beror det mycket på destinationen också hur det fungerar, om det är en större eller mindre destination och hur managern styr det hela även om grunderna förstås är desamma. På större destinationer är man ju ett större team, så då är man ofta indelade i olika uppgifter i mindre team. På mindre ställen gör man tvärtom lite av allt eftersom man är färre personer i teamet då.

WP_20161003_16_07_28_Pro

Arbetsplatsen kan se olika ut också beroende på var man är. Men oftast finns det ett kontor där vi jobbar, och där har vi också en hel del andra personer som alltid finns på kontoret och har sina specifika arbetsuppgifter. Vi har t.ex. de som styr arbetet där, dvs destinationsmanagern, team managern, team ledaren samt en admin. Vi har också ett team som har hand om våra utflykter, och det är dem vi har kontakt med då vi bokar utflykter åt gästerna. Dessutom har vi de som ansvarar för busstransporterna samt en person som har hand om pengarna och till vilken vi regelbundet likviderar våra pengar vi sålt utflykter för t.ex. Jag tycker det på varje ställe varit väldigt trevlig stämning på kontoret oberoende på destinationen, och vi har emellanåt riktigt roligt tillsammans med mycket skratt och skämt mitt i arbetet. 😉

Det bästa med jobbet är helt klart att få träffa en massa härliga människor och få bo på underbart vackra platser som andra lägger mycket pengar på att resa till. Det känns som en lyx att kunna gå till en turkosblå strand med svajande palmer på sin lediga dag och bara njuta av den härliga solen. Dessutom får vi testa på våra utflykter helt gratis, så det är något jag verkligen njuter av! Det är verkligen inte illa att kunna åka en tur med katamaranen och titta på delfiner, att få rida i bergen, åka på jeepturer offroad stil osv. När jag tänker på hur mycket folk betalar för att göra allt detta känns det verkligen som en dröm att jag bara får uppleva allt det här hur jag vill utan att oroa mig över kostnader. Då jag tänker på hur jobbet och vardagen rullar på som vanligt hemma i Finland så känns det verkligen som att vi lever i en helt annan värld här, och man blir nog beroende av det här livet som reseguide kan jag säga! Det skulle vara svårt att komma tillbaka till ett vanligt jobb och leva ett ”normalt” liv hemma igen.

WP_20170624_21_26_55_Pro

Så fördelar med arbetet är, förutom det jag nämnde här ovan, absolut att få resa! Det är min passion, och att dessutom ha det som jobb och få betalt för det är väldigt häftigt. Det är så många olika, fina platser man får se, och att dessutom bo på de här platserna en längre tid gör att man verkligen kommer  in i kulturen och får njuta ordentligt av allt där. Om man reser annars bara så är man ju oftast endast någon vecka på ett ställe, och det blir en kort upplevelse – ni vet ju alla säkert den där lite deppiga känslan när man kommer hem efter en härlig semestervecka på någon exotisk ort, tillbaka till ett oftast kallt hemland där jobbet och vardagen väntar…

Nackdelar med jobbet är nog att man ibland kan ha långa arbetsdagar emellanåt, t.ex. om det är någon flygförsening eller liknande. Och med detta jobb får vi inte extra lön för övertidsarbete som hemma i Norden. Vi brukar säga att vi räknar dagar vi arbetar, inte timmar hehe… Jag märker att jag kanske ibland blir lite lättare sjuk med det här jobbet då kroppen är lite övertrött ibland och man kanske inte alltid vilar så mycket som man borde. Men sen kan man ju alltid ta igen sig med lite sol och strand, och snabbt återhämtar man sig igen 🙂

WP_20170724_16_25_24_Pro

Vissa dagar kan också vara tunga med jobbiga gäster emellanåt, olyckor som kan hända, problem på hotellen osv. Men som tur är ju inte alla dagar på det viset, och det väger verkligen upp de sämre dagarna då man har helt härliga gäster och bara känner hur bra man trivs med arbetet.

Då man jobbar i team är det alltid också en blandad grupp med människor, alla med sina olika personligheter samt sina svagheter och styrkor. Det är helt självklart att man ”klickar” mer med vissa än med andra, och emellanåt kan det vara såna i teamet man kanske inte alltid blir bästa vänner med alla personer, men överlag tycker jag det fungerar bra bara man kan jobba tillsammans, och sen har man ju de som man blir riktigt bra vänner med och gärna umgås med tillsammans på fritiden. Men visst kan det ibland uppkomma konflikter mellan olika personer, fast i och för sig gör det säkert det på andra arbetsplatser också. Man lär sig väldigt bra att jobba i team med detta jobb, och det är nog en bra erfarenhet.

WP_20160925_19_54_13_Pro

Om du som läser det här är ens det minsta intresserad av att bli reseledare, så rekommenderar jag absolut helt fullhjärtat detta arbete!! Jag har aldrig ångrat det beslutet, och jag har varit med om så många häftiga upplevelser och träffat fantastiska vänner, så jag känner mig väldigt priviligerad. Jag trivs mycket bra med att jobba med turism också, så jag tycker det är roligt att gå till jobbet. Förstås är inte varje dag en dans på rosor, men det är väl inget annat jobb heller precis hela tiden, eller hur? Jag har alltid fått den destination jag önskat efter min första säsong, och jag är otroligt glad och tacksam över det. Just nu håller jag på med min fjärde säsong på underbara Sal, Kap Verde, och till sommaren ska jag till vackra Sicilien. Jag trivs som fisken i vattnet och kommer nog fortsätta ett bra tag till med det här! Kanske ses vi på någon destination ute i världen någonstans i framtiden, vem vet?

WP_20170225_21_46_15_Pro

//Elisabeth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s