Uncategorized

Livet efter reseledarutbildningen

Tiden efter reseledarutbildningen präglades av mycket funderande av och an om vad jag skulle göra till näst. Jag fick jobb på TUI men bestämde mej till sist för att skjuta upp accepterandet av jobbet. Eftersom utbildningen innebär en ’’jobbgaranti’’ när du klarat den, så finns jobbgarantin fortfarande kvar även om du väljer att inte ta emot den direkt. Med blandade känslor såg jag hur alla nya kompisar från utbildningen åkte ut i världen i olika riktningar medan jag förberedde mej för en flytt till grannlandet i väst. Jag hade spenderat ett år borta från min största passion, handbollen, som skadad och nu var det dags att pröva ett nytt lag, en ny stad och studier kände jag. Men oj vilket år jag hade haft före det. Före reseledarutbildningen hade jag också rest omkring i sydöstra Europa ensam, volontärarbetat och lärt känna nya människor. Det var verkligen ett av mina bästa år hittills!

DSC_0398.JPG

Ungefär 1 år efter reseledarutbildningen var det dags att söka sommarjobb för sommaren 2017. Jag hittade en bransch som uppfyllde nästan alla kriterier jag ville, och som på ett sätt liknade guidevärlden. Några månader senare stod jag på Arlanda, Stockholm och tillsammans med ca 15 andra skålade vi för vårt nya jobb som Cabin crew (flygvärd/värdinna) på SAS, Scandinavian Airlines. I det här jobbet skulle jag få se världen, jobba med människor från olika länder, få använda mej av mina språkkunskaper och ha en ständigt levande vardag. Perfekt ju?

28236089_10215627045332941_1998350213_n (1).jpg

Från reseledarutbildningen tog jag med mej många saker som jag har haft användning av på SAS och i andra situationer. Det mest användbara är vikten av att kunna jobba i team. Du lär dej (ibland den hårda vägen) hur viktigt det är att anstränga sig för att förstå varandra och hur lätt missförstånd kan uppstå. På SAS jobbar jag nästan varje dag med ett nytt team eftersom kabinkåren är så stor, och man vet aldrig vad som kan hända under arbetsdagen. Det är därför väldigt viktigt att vi gör vårt yttersta för att kommunicera och snabbt förstå varandra. Reseledarutbildningen gav mej också medvetenhet om hur jag själv fungerar, vilket underlättar i arbetet med andra. Vi fick också lära oss att lösa många olika slags problemsituationer, på egen hand och i grupp. Man möter samma slags problem inom många serviceyrken och all erfarenhet (om än av olika slag) gör det lättare att handskas med dem.

28233431_10215627089054034_1477669314_n.jpg

Jag jobbar idag fortfarande deltid på SAS och tycker att det jobbet passar mej väldigt bra för stunden. I likhet med reseledarjobbet så är det ett tungt jobb på grund av mängden timmar man jobbar och service är alltid en utmanande, men givande bransch. Jag har dock inte uteslutit möjligheten att åka ut som guide någon gång. Det känns som om jag har satt det ’’on hold’’. Solen och guidelivet väntar på mej där ute och jag tror att en regnig sommar de kommande åren så kommer jag att utnyttja min jobbgaranti och åka ut. Men jag tror också att jag har nytta av utbildningen enbart i sig i eventuella kommande jobbansökningar. Speciellt vid intervjutillfällen får man chansen att visa vilken mångsidig intensivutbildning reseledarutbildningen var, genom att visa hur man skulle hantera olika scenarion i servicebranschen.

Men, tills jag bestämmer mej för att kanske åka ut som guide till Thailand eller Grekland och hälsa er välkomna till hotellet där så ses vi i luften!

//Sofia Lindgård

28504725_10215665787621474_95958773_o.jpg28554755_10215665776661200_1046811751_o.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s